En till Livesändning

Igår så hade vi en ny livesändning i studion. Det är alltid kul och det finns alltid en spänning i luften, dock måste jag säga att vi inte fick igång tlarna denna gång. Vi skapade ingen magi i studion… eller var de bara i mitt huvud.


35 grader och polis i Italien

Har nu anlänt till Italien och rekat inspelningsplatsen. Det jag kommit framtill är att det är jävligt varmt och klibbigt. Jag har också uppmärksammat att de här med tillstånd att filma på offentliga platser är lite mer strikt här nere. Skulle passa på att ta en klippbild och ca 10 min senare hade jag två beväpnade poliser som inte snackade engelska hängande över mig….

hmmmmm….

Ja ibland förundras man över vinnare i Cannes reklamtävling, även kallad VM i reklam. Att slänga upp en twitterkanal och sedan vinna platinum för de krävs ju att man någonstans har mutat någon på vägen. Se själva här:
Länk till Cannes sida

Däremot kan man ju bara en än gång skratta och njuta åt denna vinnare och fantastiska reklamfilm:en till bild

f
från igår

Packning

Imorgon sticker jag till Italien på ett filmjobb. Ska bli grym kul. Jag och en person och det är också hela crewet. Det är filmning på ett labb och lite intervjuer. Valde 5D för att det skulle bli så smidigt som möjligt. Dock så rinner det iväg ljus, ljud, filter, grip osv. Och helt plötsligt är min slimmade rigg inte så slimmad.

Så nu på eftermiddagen fick jag lite panik. Men lösningen fanns inte så långt bort. Åkte iväg till en idrottsaffär och fick tag på en riktigt stor hockytrunk. Hel underbart, tymmer as mycket och den går på hjul. Att packa i sådana trunkar i stället för stora hardcase som vi gör normalt är ju överlägset. Så funkar de bra i Italeien så kommer lagret på hockeytrunkar i vår närmaste sportbutik att minska trots sommar månad.

En fin glugg

För någon vecka sedan köpte jag och min flickvän en riktigt grymglugg, Canon 24-70 2,8 och i helgen fick den genomgå ett litet test. Vi var iväg och paddlade ute på gräsö och kameran var med!

En lång dag

Idag var det en speciell utomhus filmning. Riktig skjuta från höften filmning som ändå slutade väldigt bra.

Jag åkte hemifrån kl 03.30 och kom hem kl 21.00. Vi har lyckats hunnit med att rigga steady i bilen med diverse burton kopplingar och stålrör uthängande från bakluckan, filmat rullskidåkare mot chroma key, filmat en uppsättning av ca 10 personer på rullskidor och gjort en intervju med steady.


Vi har nog brutit en hel del föreskrifter när det kommer till körning… men vad gör man inte för konsten.

Det roligaste av allt var att man fick chansen att prova Lomo gluggarna, nu ser jag framemot att titta igenom materialet.

Skön sida

http://www.vuvuzela-time.co.uk/populate.se

Live from UF

För ca två månader sedan så filmade vi en livesändning åt UF. Deras stora prisutdelning och galamiddag. En jäkligt kul produktion. Vi hade med oss fyra kameror var av en på steady trådlöst (Imponerad över hur bra det fungearde i den stora lokalen). Vi hade även ett rörligt team med mik som under kvällensgång ställde frågor till publiken. Tycker det var ett lyckat koncept med relativt enkla medel. Se resultatet nedan:

Mediasäljare inom TV

Har inte reflekterat över det tidigare men idag så rekommenderar en TV försäljare att lägga en tredjedel av media budgeten på produktion. Så ska du investar 100 tkr i media tid så ska produktionen kosta 33 tkr enligt detta resonemang.

Hyffsat korkat… Vad säger att det ska vara den proportionella indelningen? Borde det inte vara tvärtom, efter som TV tid är en förbrukningsvara medan en produktion är något som går att återanvända?

Slowmotion

Ja de är något speciellt med slowmotion. Man liksom fastnar i det, vackert och spännande. Denna film filmades med Phantom i Populates studio. Vi hade mjölk överallt. Stor utmaning är att få ljuset jämt, vi lekte med en “flicker free” HMI som funkade mycket bra… krävs ju en del ljus

[flv:http://www.sothisiswhy.com/wp-content/uploads/2010/06/HERD_NAV_COW_FIX_v2.flv 640 360]

De plockade bort den

Filmen nedan är bortplockad, så fegt, Fy BP och Svanberg

Föreläsa om Socialmedier

För någon vecka sedan så höll jag en föreläsning om Socialamedier för ett gäng lärare. Som en del av föreläsningen/utbildningen så gjorde vi ett praktiskt moment. En “Flash mob”, där vi anspelade på nutidens läge funderingar kring användande av olja. Så ett gäng kameror delades ut, en av lärarna och jag fick bli offer…
För att vara gjort på några timmar så är jag nöjd, se resultatet nedan:

Första 5D reklaminspelningen

IMG_9136
5D med en PVT DSLR RIG PRO-11 rigg samt en PStechniks mini skater.

Ja nu är första reklamfilmningen gjord med 5D:en. Va bekvämt de är och de blir ju fantasktiskt. Men man måste verkligen vara koncentrerad “Skit in skit ut” gäller verkligen. Vi hade både refferens monitor och redigeringsburk med för att kolla materialet inför varje kamera inställning.

Det hela filmades på en regnig eftermiddag. Men med några HMIer så lyckades vi få till ett snyggt morgonljus.
IMG_9091
Eva fixande med rekvesitan

IMG_9320
Jag med en HMI i bakgrunden.

Krav på byråvärlden

Var iväg på en tillställning nu i helgen till en medelstor byrå. De har varit verksamma i ca 15 år och har nu smalnat ned kundstocken och fokuserar nu på ett fåtal kunder. Jag stod och pratade med VD under ett tag och efter en stunds diskussioner kom vi in på att det aldrig finns utrymme att slappna av, aldrig ta något för givet. Kontentan blir att arbetsbördan på alla i en byrå är väldigt hög.

Vad beror detta på? Är det på liknande sätt genom hela konsultbranchen?

Någonstans så har ju arvet av vad en byrå är och vad som förväntas skapats av byråvärlden. Så branchen har sig själv att skylla. De är alldeles för högkonkurans och en konsult blir lätt utbytt. De finns näst intill inga bevis att vår metodik är bättre än någon annans. Allt handlar om sista caset och den dagen det sista caset är dåligt, den dagen har byrån problem.
mad_men
Bild från Mad Men, en bra studie i reklamvärldens arv.

Den enkla inspelningen

Jorå, imorgon är det dags… den enkla reklamfilms inspelningen. Inga skådespelare, en lokationen, liten kamera, lite roligga gluggar (85 mm 1,2). Min favorit dolly PStechniks mini skater http://www.pstechnik.de/en/skater.php. Ett gäng HMIer, någon chimera, inget ljud. Bara produkter som ska plaseras ut i ett hem.

Men är det så enkelt… antagligen inte. För jag har då aldrig varit med om en enkel filminspelning. DE ÄR ALLTID NÅGOT!

PS. Nämnde jag att vi ska ha en hund med?

Lomo Anamorphic

Spännande, får förhoppningsvis att använda dessa gluggar, samma som användes för Spilbergs gamla ET film. Jag återkommer med resultatet om det blir av, så länge får man kolla på ett test gjorts nedan…. kan bli lite motljusbilder!

The white room

Ända sedan jag utbildade inom film har jag lyssnat på föreläsningar från kända och mer okända regissörer och producenter. De säger alla samma sak “Jag kom inte ihåg när jag åt ett mål lagad mat senast”, “De här är 24 timmars slit”, “Jag missade ju mina barns uppväxt…” osv.

Jag har nog haft en barnslig vision om att kanske om bara jobben blir lite större, då kommer man kunna fokusera på ett jobb och slappna av mer, mindre stress… haha. De här yrket är uppbyggt för att stissa upp den mest syabila och lugna personen. Men det är ju också det som är en del av charmen, en del av de där mystiskt härliga.

Idag har i alla fall min hjärna fått jobba ordentligt, med inspelningar av ett parti inför valet, upphämtning av rör till ett läkemdelsinspelning, planering av reklamfilm på fredag(beställt ett 50 tal produkter som ska inreda ett hus), förberedlser inför morgondagens livesändningar…. Ja som sagt jobbat har min kropp 🙂

IMG_8770
Från dagens inspelning

Jag hade dock siktat in mig på ett pass klättring efter dagens insatts och när jag kom in på gymmet  med min stressade hjärna så insåg jag något, jag har passerat förbi ett rum inne på gymmet flera gånger tidigare som heter “Vita rummet”. Man lånar en vit rock ifrån receptionen så kliver man in i detta rum som självklart är…. helt vitt och så sätter man sig en vit stol och slappnar av. Inget ljud, ingen musik och ingen mobil. Satt där inne i en och halvtimme. FAN VA UNDERBART. Kom ut som en ny människa och klättrade som en gud (lite överdrift).

Nu dags att redigera en intervju!

De var nya… jag lovar

IMG_8761

Fotboll i organiserad form för första gången på jag vet inte hur länge… Korpen div. 3. Jag hittade ett par till synes sprillans nya fotbollskor, dammade av dem, på med ett par gamla benskydd inköpta från röda korset och ett par militärsocker(istället för fotbollsstrumpor). Jag hade ju hoppats mycket mer på känslan av “benknäckargänget” eller “the longest yard”, remaken som gjordes med Adam Sandler i huvudrollen 2005. Där internerna får chansen att möta sina fångvaktar i am. fotboll. Alldels för mycket skrönor om korpfotboll, men man kvalade in och på måndag och då är det dags igen, hoppas att man möter på någon i stil med “Big Tony”!
longest_yard

Comic

Allt handlar om comic just nu… Min flickvän tyckte till och med de riktiga mäniskorna i filmer påminner om reklamkaraktärer. Vi kanske har fått Marvel feber?
Eller så svajar vår världsekonomi så mycket att vi behöver en riktig superhjälte för att rädda oss?

comic
Skissfilm där min kära kolega fick aggera superhjälte!

Livestreaming

webinar

Varför är det så spännande med live? Resultatet av en livesändning är sämre, innehållet är inte kondencerat till dess kärna, de är inte lika proffsigt genomfört osv. Men ändå så uppskattar vi tittare livesändningar, det är något magiskt, som om jag som tittare är utvald att se det bara för att det är live.

Men vad mer är det som är en fördel för mig som tittare? Jag tror att det handlar om äktheten, det autentiska. Helt plötsligt så blir det som sägs trovärdigt som om att en person inte kan ljuga i en livesändning. För mig är allt detta väldigt fascinerande.

Macro

MACRO

Efter att ha spenderat en hel helg tittandes på House säsong 6 så reflekterade jag lite över vår egen modell filmning för någon vecka sedan. Vi använde två Zeiss planer macrogluggar, 50 och 100. Fan va fint det blir men vilken utmaning med skärpan. Då hade vi en kontrolerad miljö inga människor, hundar, stora åkningar osv. De är då man förstår att kamerateamet på House är på 40 pers och ändå har jag suttit och irreterat mig över att skärpan ligger på Cuddys näsa och inte på hennes högra öga… Men all respekt, jag förstår!