LO

Lägger inte allt för mycket vikt vid politiken och har själv pendlat mellan de olika blocken. Men när Fackförbund börjar kasta “tårtor” till höger och vänster i sin kommunikation tycker jag att det har gått för långt.

Förberedande frågor

Igår var jag iväg och gjorde en intervju med en professor på KTH för en kund. Var en riktigt rolig intervju och diskussionen flöt på bra. Dock så hände det något i intervjun med jämna mellan rum, det blev som något påklistrat som kom ur professorns mun. Det tog en stund innan jag förstod vad det var, det var det ramverk av frågor som han fått tagit del av tidigare som på något sätt inte riktigt flöt lika bra. När han pratade fritt från hjärtat var det helt underbart att lyssna till men när de förprogrammerade svaren kröp fram från neocortex så var det inte alls lika bra flyt i hans svar.

Antar att detta skiftar lite från person till person men det är fascinerande när man i rörligbild lyckas fånga den sanna passionen, det är äkta.

PS. Lyckades hitta denna checklista på väggen

60D

kommer i höst. Men när ska Canon släppa sin DSLR kamera som filmar i RAW format…

Rubber Johnny

Jag kom ihåg första gången jag sprang på en musikvideo av Aphix Twin, Windowlicker. Jag blev helt förstummad av musikvideon, på något konstigt sätt så sögs man sig kvar och fångades i rytmerna och den sjuk videon. Jag var tvungen att spana in vem som gjort videon och det var en herre som heter Chris Cunnigham.

Detta var ett tag sedan och jag hade nästan glömt bort Cunnigham när jag av en slump fick reda på att han gjort en kort film. Detta är mycket säreget och väldigt smalt…

Snygg kombo av stillbild och 3D

För att skapa åkningar i bilden.

mycket nu…

Mycket Bullet Time nu!

Hur svårt kan det va!

Förra veckan hände det två gånger. Två gånger fick jag en inblick hur vi människor tänker när det kommer till saker vi inte kan något om eller tror oss förstå oss på. Utgångs punkten är “Hur svårt kan det va”.

Första gången var när jag var med ett gäng barndomspolare och spelade poker. Ingen av dem har jobbat med film så det är en ganska skönt att hänga där och inte prata jobb. Men hur som helst så kom det upp att vi på Populate söker folk, vi söker regissörer. Svaret jag fick från en av polarna var, men jag skulle bli en bra regissör. Blidkande ögon, anställ mig.

Andra gången var när jag berättade att jag skulle iväg i helgen och se klättrings SM. Fick frågan från en nära kolega, ska du vara med?
– Nej, svarar jag.
Men hur långt har du kvar att vara med, kan väl inte vara så långt borta.

I första fallet så finns det folk som sliter i 10 tals år för att utvecklas, regissör blir man inte över en natt utan precis som allt annat så handlar det om att lära sig slita och bli bättre. Till och med för de mest talangfulla. I det andra fallet så är klättrare precis som svenska fotbollslandslaget elitidrottare de gör inget annat. Jag har klättrat regelbundet i ett år (vilket min kollega visste mycket väl).

Nåväl jag har i allafall lärt mig något. Att inte undervärdera andra personers roller och den tid det tar att ta sig till en viss professionalism inom ett visst yrkesområde.

Bullet time

Har länge varit sugen på att försöka mig på en Bullet Time i ett projekt och nu kanske jag har hittat ett projekt.

En reklamfilm på 5Den

Gjorde denna precis innan ledigheten, den har precis rullat två veckor på TV 4. Kunden säljer en hel drös med produkter för hemmet via en portal och tanken är att flytta hela stormarknadskonceptet från butiken och in på webben. Utmaningen är att motivera denna typ av köp på webben för kunden.

Många upplever tiden på Ikea och andra butiker som en fristad, det är mysigt att titta, se, lukta och ta. Vi tar helt plötsligt bort alla dessa sinnen när vi pratar webbshop. Visst, vi kan se men inte i ta på den och “känna” kvaliteten.

Jag var i Brighton över nyåret hos några vänner och var då runt och shoppade. Jag hittade då en butik som hade ett abnormt utbud de var bara det att man gick in till en stor katalog och en dator. Så pekade man ut sina produkter, betalade dem själv direkt med kort. Fick en lapp, gick till en disk och hämtade sin produkt. Man fick helt enkelt inte se produkten. Fördelarna för butiken är uppenbara. De var belägna centralt i stan, de hade mycket smartare lagerhållning då de inte behöver ställa upp produkterna och de har inget svinn. Fördelarna för mig som kund är att jag kan välja ur ett stort sortiment, jag får produkten påengång i förhållande till beställning från webben, det går snabbt att få min produkt och jag behöver inte springa runt butiken och leta.

Så om man tar och tittar på detta koncept och försöker hitta likheter med dinstormarknad som denna kund heter så hittade vi några saker att spinna på. Säkerheten och en trygg leverans av varorna. De använder en säker tjänst som gör att jag som kund får en faktura som jag måste betala två veckor efter att jag har fått produkten. Gillar jag den inte så skickar jag tillbaka den. Det andra vi kom fram till var tiden, vad kan jag som kund göra med min tid istället för att springa runt och stressa i butiker? Och det var fenoment tid som togs tillvara på.

[flv:http://sothisiswhy.com/wp-content/uploads/2010/08/DIN_S.flv 600 320]

Internkommunikation ett nytt slag i ansiktet

Förra veckan så annonserade Google att de lägger ned tjänsten Google Wave. En tjänst för realtidskollaboration. Tråkigt men sant så tycks inte folk förstå eller vilja förstå användningen av dessa typer av tjänster. Jag har själv funderat, varit delaktig och forskat kring den internakommunikationen och de är inget lätt ämne. De är svårt att proritera den och därmed är det också svårt att avsätt budget för den. När försvarsmakten plöjde ned en relativt stor summa i sin internkommunikation blev det ramaskri men utslaget på antal anstälda så rörde det sig om ca 1000 kr/anstäld. 1000 spänn för att tydliggöra vart vi ska och vart vi är på väg.

Varför kan man då inte lägga dessa pengar på resurser och utveckling kring ett internkommunikationsverktyg som wave i en stor organisation eller stort företag för att effektivisera verksamheten ett par procent.
– Ja, bra fråga. Jag har då inget rakt svar men i mitt huvud är det mycket enklare att räkna på ROI i en sådan process än att plöja pengar i den externakommunikationen. Jag ser med spänning framemot när 80-talisterna på allvar tar över ledningsskickten i företag, jag vill med en dåres tilltro inbilda mig att det kommer bli annorlunda att man kommer att se på internkommunikation som ett verktyg värt att förkåvra sig och värt att spendera pengar på.

En tidigare artikel jag skrivit:
http://www.socialbusiness.se/sociala-medier-styrmedel-intern-kommunikation/

Långa dagars inspelning

tre dagar á 14-16 timmar. Men nu är det klart med inspelningen, nu svettas vi vidare med posten.

Dags igen

Sitter och lassar över en massa gamla projekt på Populates Ipad och konstaterar att detta projekt är jag nöjd med

[flv:http://sothisiswhy.com/wp-content/uploads/2010/08/UA_T.flv 600 320]

Tredje dagen – Whisky?

Har filmat i studion under tre dagar, en form av interaktiva utbildningar för Office paketet. Passar på att skriva ett par rader under filmningen av så kallade B-sekvenserna(de som händer på datorn). Har under dessa dagar irriterat mig lite på FCP att de i mellan åt inte kan känna av om något är progressivt eller interlacet. Så man får manuellt justera detta… blir ju ett gäng timelines så all tid är bra. Vidare så är ja inte jätte imponerad av FCPs chroma key, hade varit nice med keylight för FCP.

Men gänget i studion är på topp om dock lite trötta efter 15 timmar dager och stämningen är genuint mysig.

[flv:http://sothisiswhy.com/wp-content/uploads/2010/08/whisky_1.flv 600 480]

“Brands not products” men personen då?

Satt och tittade i min bokhylla och hittade No Logo(2000). Ända sedan jag läste Naomi Kliens bok för ca 6-7år sedan har jag funderat mycket på Brands eller Varumärken och dess framtida betydelse. I boken beskrivs hur ekonomiskt värde genereras av varumärken och inte av varor.
Hon beskriver utvecklingen av varumärken och hur makten sitter i reklambyråerna på Madison Avenue medan produktionen är outsourcad till fattiga länder med dåliga arbetsförhållanden. Hon tar också upp fall om hur bräcklig dessa Brands är och ett unikt fall med Philip Morris även kallat Malbrou friday. Efter ett utlåtande om att man planerar att sänka priserna på sina cigaretter med 20% kolapsar marknad och också tilltron på alla varumärken. Helt plötsligt ifrågasätts Madison Avenue. Men en stor del av boken tar upp motståndsrörelsen och personer och grupper som motsätter sig denna utveckling.

Men hur gick det då för denna motståndsrörelse 10 år senare? Jag tror att vi alla gjorde jobbet själva. Vi berättade historien själva och vi upplyser varandra. Klart att vi fortfarande vill köra en Porche bära ett par Nike skor, men inte till vilket pris som helst. Jag tror inte att varumärken kan bete sig hur som helst pågrund av nya kommunikationsformer och hur snabbt dåliga saker sprider sig, likt en kommuikativ epedemi.

Om man slår på Brand på wikipedia får man upp följande:
A brand is the identity of a specific product, service, or business. A brand can take many forms, including a name, sign, symbol, color combination or slogan. The word brand has continued to evolve to encompass identity – it affects the personality of a product, company or service.

Men var är människan i detta, individen bakom varumärket? Vad är varumärken som Wired utan Chris Andersson, IKEA utan Ingvar Kamprad eller varför inte Apple utan Steve Jobs, Microsoft utan Bill Gates.

Jo, jo de är klart att varumärkena skulle överleva utan dessa individer men vad skulle individernas bortfall innebära för varumärkenas ekonomiska värde? Jag tror vi bara har sätt början av hur viktig individen är bakom varumärket. I takt med ett mer transparant samhälle med nya kommunikationssätt där ordet från människa till människa blir viktigare och viktigare så kommer “brands” byggas av individer och förebilder. Och visst är den sista idioten inte född ännu som väljer att investera sina pengar i en klick färg på ett papper för att bygga sitt korthus till varumärke.

Skapligt ha begär…

För att citera en god vän inom film branschen.