Massa Indianer

Igår fick jag chansen att filma första gången med BlackMagic Cinema Cameran (BMCC). Var på en tillställning i New Mexico, världens största POWWOW säger de. En POPWOW är en tillställning då Nordamerikas alla olika indian stammar samlas.

Vi hade inget filmbevis så fick inte springa omkring på golvet bland de tävlande amerikanska indianerna men tog ändå med mig kameran. Det var ett jäkla blandljus där inne men känner ändå att kameran levererar. Körde på ProRes och provade det inbyggda “video looken”. För att dra ned på tiden i posten. Detta är resultatet, låten är skriven och gjord av Fredrik Axen och heter The Spirit Horse.

Det var väl ett par saker som man redan viste om som man störde sig på med kameran. Gjorde några små intervjuer och mätare hade varit gott, kommer väl förhoppningsvis inom kort i en firmware uppdatering. Köpte en XLR break-out box från woodencamera och den var grym, lätt att rigga och störde mig inte på sladdarna. En annan sak jag såg i posten var att man får vara lite vaksam på överexponeringen. Hade zebra 90% men kan nog lägga den lite lägre nästa gång. Körde på lite blandade iso tal och gjorde en intervju i riktigt dåligt ljus, tyckte brusnivån syns men tycker den ser snygg ut. Kontrast omfånget känns super bra. Vill gärna filma något med RAW men väntar tills jag är hemma och kan köra hela flödet med Davinci, sitter nu och redigerar på en bärbar dator.

Det känns riktigt kul att äntligen ha fått lagt vantarna på denna kamera och ser verkligen framemot att få leka mer med den. Återkommer med flera tester!

Tilldelats priser i både New York och Hamburg

Är fortfarande på resande fot i LA, USA och fick precis höra att filmen vi gjorde i Australien för DeLaval både vunnit pris i Telly Awards i New York och i World Media Festival i Hamburg! Känns jävligt kul att det var just den filmen för det var en bra känsla bakom kameran på inspelningen både i Australien och hemma i Uppsala. Jag tror på något sätt att det känns i slut produkten, den färdiga filmen. Det krävs glädje och kreativitet för att saker ska funka! Det hade tydligen kommit in närmare 13 000 bidrag så grymt jobbat alla som jobbade på denna film!

DeLaval AMR™ from Populate – a film agency on Vimeo.

Agency/Production company: Populate
Customer: DeLaval International

Producer & Copywriter: Kamran Ghodsi
Director & Art Director: Peter Mattsson
Senior Post Producer: Peter Pamlenyi
Photographers: Peter Pamlenyi, Jan Jansson
Gaffer: Richard Williams
Production assistant: David Quinn
Motion graphics / 3D: Anders Sundqvist
Sound mix: Samuel Tyskling
Grading: Erik Lindahl

NAB

Av en slump så råkade vi befinna mig i Las Vegas just när NAB 2013 gick av stapeln och tack vare ett Turkiskt företag som säljer riggar till DSLR kameror så fick vi gå in för 25 dollar istället för 200 dollar. Så det blev en heldag att gå runt och flåsa efter nya saker.

Börjar med vad som ligger mig närmast om hjärtat, Blackmagic. Jag har ju precis fått fatt på en Blackmagic kamera och nu på mässan introducerar de en 4K med super-35 CMOS sensor, ingen mer rolling shutter. Fick chansen att titta lite närmare på den och än så länge verkar inget fungera som det ska förutom att de är en ny sensor i samma “skal”. Gick inte att ändra något i inställningarna och ingen av representanterna från BM ville svara på några frågor om frame rate mm. Så min gissning är att det kommer dröja ett tag innan denna kamera kommer ut på marknaden, speciellt med tanke på hur lång tid det tog innan den förra kom ut. Priset är dock imponerande 3999 dollar.

blackmagic_production_camera_a_l

RED släppte sin nya 6K Dragon Sensor och hade en imponerande monter på NAB. Fick se lite material från Bilbo på deras 4K projektor vilket var jävligt fett! ARRI Alexa släppte även de en hel del intressanta uppdateringar, läs mer här

Fick också en genomgång av nya DaVinci Resolve vilket rockar, så de längtar man hem till att få leka lite med.

Canon hade också tagit över halva mässhallen i en av lokalerna och hade ett gäng fina presentationer. Lyssnade på en intressant föreläsning av Rodney Charters, ASC, https://twitter.com/rodneykiwi
Han har plåtat 24, Dallas mm och har ett par fina utnämnelser i bagaget. Han pratade ju självklart gott om Canon kamerorna och visade lite material från eos-1D C. Han pratade mycket om hur industrin har ändrats, han gillade hur ljuskänsliga de nya kamerorna är och han jobbade ofta med högre iso-tal. Han tog även upp ur hans synvinkel att han inte var överförtjust i 4K, han tyckte att för mycket detaljer kom fram och att det på sitt sätt förstörde berättandet. Kul att höra att han har släppt de stora lamporna och jobbade mycket med ledlampor för att bli snabbare och smidigare. Mycket smått och gott att ta till sig och kul att höra att man tänker på detta sätt även i stora Hollywood 😉